Asansörlü nakliyatta kaza haberlerini okur iken hiç üstümüze alınmayız. Evimizi taşıtır iken olası asansör kazasını hiç düşünmeyiz. Aklımızın ucundan dahi geçirmeyiz. Ne var ki asansör muhteşem bir icat olduğu kadar çok iyi bir operatör ile kullanılmaz ise bir tür canavara dönüşmesi de kaçınılmazdır. Manisa’da bunun bir örneği yaşandı. Bilmem kaçıncı kattan yere çakılma gibi dehşet can kaybı veya ağır yaralama ile sonuçlanabilecek kazalara neden olabilir. Seçtiğimiz firmanın sigortalı eleman çalıştırdığından emin olmak durumundayız.
Asansörlü firmanın iş güvenliği önlemlerini tam olarak aldığını bilmek durumundayız. Sonuçta bu tür kazalardan sizin eviniz taşındığı için de sizin de sorumluluğunuz doğabilir. Bu riskli ve bedeli çok ağır bir durumdur. Öncesinden soracağımız basit bir soru dahi hayat kurtarmaya yetebilir.
Örneğin iş güvenliği önlemlerini nasıl alıyorsunuz sorusu onları tedbir almaya yönlendirebilir. Biz, işimiz bir an önce olsun da ne olursa olsun diyemeyiz. Böyle yaklaşırsak ağır travma tik kazaların önlenmesinde alınması gereken önlemleri de kontrol edemeyiz. Asansörün bakımı, kurulumu, kullanımı profesyonellik gerektiren bir iş olduğundan mesleki yeterliliğini dahi gözden geçirmeyi ihmal etmemeliyiz. Bu taşınan bizim evimiz. Manisa kazası gibi kazanın önlemini biz alabiliriz.
Manisa’da asansörlü yük taşımada yaşanan kazada İlyas Togan olay yerinde, Engin Şahin ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Mobilyaların montajı için gelen işçiler mobilyaların bir kısmını montaj için asansörlü yük taşıma aracı ile 6. kata çıkarttı.
Daha sonra aşağı inmek için asansöre bindikleri anda beklenmedik durum ortaya çıktı.
Asansör raydan çıktı ve zemine çakıldı.
Diğer işçiler sağlık ekiplerine ve polise haber verdi.
Ağır yaralanan diğer iki işçi ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Ağır yaralı olan Engin Şahin yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Polis evden eve nakliyat kazası olayı ile ilgili soruşturma başlattı.